Učenici 2., 3. i 4.a razreda sa svojim su razrednim učiteljicama obilježili Dan zahvalnosti za plodove zemlje integriranim nastavnim aktivnostima vezanim uz teme kruha i jabuka.
Demonstrirali su i opisivali svoja najdraža peciva. U skupinama su slagali priču u slici pod naslovom “Od zrna do pogače” te pričali priču prema nizu slika kako nastaje kruh. U šk. kuhinji, također radeći u skupinama, mijesili su tijesto te oblikovali i pekli legendarne praščiće za sreću. Uočavali su različite karaktere površina na praščićima: glatko, hrapavo, udubljeno, ispupčeno te pravilne i nepravilne oblike. Aktivnosti su nastavljene u učionici gdje su promatrali, mirisali i opisivali jabuke koje su donijeli te smišljali pjesničke slike o njima. Igrali su igre “U košari pronađi svoju jabuku, ukolike je pronađeš ispunit će ti želju” i “Voćna salata”. Pjevali su pjesme Mlinar, Mlinsko kolo, Muhara i Bratec Ivo u zadanom tempu i dinamici, uz pratnju gitare te svirali ritam i dobe. Posljednja aktivnost bio je praktični rad pod nazivom “Zamuti zdravi sok i smoothie”. Učenici su uz podršku učiteljica prali, gulili i rezali jabuke, mrkvu i ciklu te spravljali sok i smoothie koristeći sokovnik i blender.
Praktičnim radom u skupinama i inkluzivnim pristupom u ugodnoj radnoj atmosferi razvijali su prijateljske i suradničke odnose te pravilan odnos prema hrani. Naučili su razlikovati pravilnu od nepravilne prehrane, spoznali koliko je težak put od zrna do kruha te da je kruh osnovna hrana koju treba cijeniti. Bogatili su rječnik opisivanjem pekarskih proizvoda i jabuka te vježbali jezično izražavanje. Konzumacijom zdravih vitaminskih napitaka završen je ovaj poseban integrirani nastavni dan. Za domaću zadaću učenici će napisati priču prema sličicama koje su složili i zalijepili u pisanke.
Tijek aktivnosti i djelić atmosfere pogledajte u prezentaciji.
DANI KRUHA I JABUKA by Jasmina